Tips til fremtidige utvekslingsstudenter

Dette er et innlegg jeg har skrevet flere og flere punkter på etterhvert som jeg har kommet på ting som kan være nyttig å enten vite, ta med seg eller tenke på før man tar fatt på et utvekslingsår. Siden jeg er utvekslingsstudent i et land for å lære noe annet enn engelsk, så vil nok tipsene mine bli rettet mest mot andre som også skal til fremmedspråklige land.

 1. Ta med ordbok. Uhyre viktig hvis du i det hele tatt skal ha sjangs på skolen de første ukene, i hvert fall hvis du er som meg og ender opp på en skole hvor mobiler (en enkel tilgang til google translate) er bannlyst og lærerne forventer at du skal henge med som de andre elevene (selv om de trenger ordbok til sitt eget morsmål tho). Ordboken har blitt min nye følgesvenn og har en fast plass i sekken hver dag. Et annet tips er også å ta med gloseboka di fra språkklassen du hadde i Norge og fyll på med ord etterhvert, eller få venner/vertsfamile/etc til å skrive nyttige fraser og setninger som du kan pugge.
 2. Vær åpen for alt. Selv om du ikke egentlig er så glad i å gå skogturer eller heller vil slappe av enn å bli med i matbutikken; bli med! Å være med på de små tingene eller tradisjonene folk gjør eller har i ditt vertsland er det som er nøkkelen til å lære kulturen. Dette gjelder også på skolen; bli med på frivillighetsarbeid, sportsarrangementer eller andre ting man kan bli med på. Selvfølgelig, ikke slit deg selv ut, men utvekslingsåret ditt er et år du har sagt ja til å gjøre noe nytt og ved å være positivt innstilt til det meste, så kommer du langt.
 3. Skriv dagbok. Du trenger ikke nødvendigvis skrive hver dag, men en liten oppdatering i ny og ne kommer du til å sette så utrolig pris på etterhvert som månedene går. Man glemmer overraskende fort alt man gjør og opplever, så skriv det ned. Så når året er omme så har du laget deg en egen liten privat blogg, full at minner og tanker fra 10-11 måneder på eventyr, noe du kommer til å sette veldig pris på.
 4. Vær forberedt på hverdagen. Når man har bestemt seg for å dra på utveksling ser man for seg et ganske rosemalt bilde av hele tilværelsen, man kan fort ende opp med å bli skuffet. Det var egentlig ikke det jeg skulle skrive om her, men poenget er at hverdagen kommer fort folkens! Etter to uker på skolen kan jeg love deg at du har kommet inn i de hverdagslige rutinene, og ser like mye frem til helg som du gjorde i Norge. Du kommer til å være fryktelig sliten den første tiden (Etter 2 måneder legger jeg meg fortsatt 21:30) på grunn av nytt språk, ny kultur og en ny måte å leve på. Utvekslingsåret er et år du kommer til å huske en lang stund ja, men husk at et år inneholder mest hverdager.
 5. Vis takknemlighet. Husk at vertsfamilien din har valgt å la deg bo hos dem av egen fri vilje (forhåpentligvis) og viser en interesse for deg. Her i Québec (eller hele Canada, jeg vet ikke) er det ikke vanlig å takke for maten for eksempel, men jeg gjør det hele tiden uansett, og sier mye takk generelt.  Hold rommet ditt ryddig, hjelp til med å vaske klær eller andre ting du kan gjøre. Det er så lite som skal til for å vise at du er takknemlig og setter pris på det folk gjør for deg.
 6. Kom deg ut. Utforsk nabolaget, jogg deg en tur i parken eller ta bussen til et sted du ikke har vært. Ta med kamera og skap minner. Selvfølgelig, ikke rot deg bort, men utforsk og nyt tiden på utveksling mens du har den! Det siste du vil er å komme hjem og angre på alle tingene du ikke gjorde i utvekslingsåret ditt.
Noe av det som har skjedd i det siste; mine to første håndballkamper, AFS-halloween supper og halloween på skolen, er med to av jentene jeg henger med på skolen

Noe av det som har skjedd i det siste; mine to første håndballkamper, AFS-halloween supper og halloween på skolen, her med to av jentene jeg henger med på skolen


Og til slutt, husk at det er du som er på utveksling. Ikke vertssøster, ikke folk i klassen eller spillerne på laget ditt. Med dette mener jeg at det faktisk er du som må ta initiativ. Ja det er vanskelig, tro meg jeg har vært der, men det er en tanke som alltid kom tilbake i hodet mitt når noe var vanskelig eller virket urettferdig. Dette året blir akkurat det du gjør det til selv. Hverken mer eller mindre. Ja, så enkelt er det faktisk.

Reklamer

4 kommentarer om “Tips til fremtidige utvekslingsstudenter

 1. Hedda sier:

  Hei, er på utveksling nå selv, og ville bare understreke hvor viktig alle disse punktene er, godt skrevet! Må innrømme at jeg gjorde noen feil selv (som jeg glemte ordbok… *kremt*) Håper alle som reiser etter oss får med seg denne listen, og lever etter punkt nr.6 som en ny trosretning
  Kos deg videre, og hils canadierne
  -Hedda

  Likt av 1 person

 2. Jessica Roulette sier:

  Hurrah for deg. Jeg var utveksling student for mange aar siden I Norge. Det er klar at du kjenner hvor heldig du er, og jeg er imponert med det du har skrevet.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s